۱۶ مهر ۱۳۸۷، ۱۱:۵۵

رونق خرید برق از انرژیهای تجدیدپذیر

رونق خرید برق از انرژیهای تجدیدپذیر

خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: توسعه استفاده از منابع تجدیدپذیر برای تولید انرژی در ایران را می توان با توجه به مشکلات ناشی از خشکسالی و سایر شرایط اضطراری از جمله سیل و زلزله ضروری خواند.

به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه طی سالهای گذشته و در برنامه های توسعه ای دیده شده که مقداری از برق مورد نیاز کشور از انرژی های تجدید پذیر( نو) تامین شود؛ اما به دلیل مشکلات فراوانی که بر سر راه بکارگیری این انرژی ها در کشور وجود داشت، سرمایه گذاران رغبت چندانی برای حضور در این حوزه از انرژی در کشور نداشتند.

اما آمارهای اخیر وزارت نیرو نشانگر این نکته است که شاید سرمایه گذاری دربخش انرژی های نو اگرچه با فراز ونشیب هایی مواجه  است، اما کفه مزایای سرمایه گذاری سنگین تراز مشکلات و معایب آن است و بخش خصوصی حاضر به پذیرش ریسک در این خصوص شده است.

قدرت نصب شده نیروگاههای بادی دولتی سالانه 160 میلیون کیلو وات ساعت است و قرار است تا پایان برنامه چهارم این میزان به بیش از 320 میلیون کیلووات ساعت برسد.

پس از صدور مجوز تبادل قرارداد و خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های بادی و زیست توده بخش خصوصی، این بخش جرات بیشتری برای سرمایه‌گذاری پیدا کرد و هر روز بر میزان درخواستها برای احداث نیروگاه افزایش می یابد.

این درحالی است که از اواخر سال 84 سازمان انرژیهای نو ایران فعالیت خود را در زمینه خرید برق تجدیدپذیر از تولیدکنندگان غیردولتی آغاز کرده و اگرچه قراردادهای امضا شده با بخش خصوصی به مراحل اجرایی نرسیده، اما بارقه های امید آن شاید محرکی برای ادامه راه باشد.

علت اصلی این امرنیزعدم تعدیل قیمتها وواقعی نبودن تعرفه های برق است که با توجه به افزایش هزینه سرمایه گذاری درسالهای  اخیر، توجیه پذیری اقتصادی سرمایه گذاری در این بخش را با مشکل مواجه کرده؛ اما بررسی های کارشناسی در وزارت نیرو به منظور رفع این مشکل هم اکنون در حال اجرا است.

مانع دیگر برسر راه حضوربخش خصوصی در سرمایه گذاری در انرژی های تجدید پذیر را می توان مشخص نبودن محل تامین اعتبار بودجه مورد نیاز خرید برق از بخش خصوصی دانست که خود باعث تاخیر و نگرانی در عقد قراردادهای خرید برق با بخش خصوصی می شود.

پس از مراجعه سرمایه گذاران برای تاسیس نیروگاه های تجدید پذیر مراحل مطالعه امکان سنجی توسط متقاضی اعلام می شود و در صورت تائید سازمان انرژی های نو، پروانه احداث طرح از سوی وزارت نیرو صادر می شود. در این مرحله نیز سرمایه گذار می تواند جهت عقد قرارداد خرید برق و احداث نیروگاه اقدام کند، البته اخذ مجوزهای اتصال به شبکه و زیست محیطی نیز ضروری است که قبل از مبادله قرارداد خرید برق باید اخذ شود.

در مقابل وزارت نیرو طبق ماده 62 قانون تنظیم، بخشی از مقررات مالی دولت مکلف است برق تجدید پذیر را از تولیدکنندگان غیردولتی خریداری کند. طبق متن ماده 62 این قانون، قیمت تضمینی برای هر کیلو وات ساعت 650 در ساعت اوج مصرف و بار عادی و 450 ریال در ساعتهای کم باری تعیین شده است.

اما مشکل عمده این است که قیمت ذکر شده در ماده 62 در ابتدای برنامه توسعه تصویب شده و تاکنون هم تغییر نکرده و با توجه به افزایش هزینه های سرمایه گذاری در سالهای اخیر، توجیه پذیری اقتصادی سرمایه گذاری در این بخش با مشکل جدی رو به رو شده است.

اما موضوع خوشحال کننده دیگر صدور مجوز خرید تضمینی برق از نیروگاههای بادی، قرارداد و مبادله مجوز احداث 600 مگاوات نیروگاه بادی خصوصی نیز با دولت است که نشان می دهد شاید بتوان بر روی تامین بخشی از برق مورد نیاز کشور طی سالهای آتی از انرژی های نو حساب باز کرد، بخصوص اینکه طی سالهای اخیر خشکسالی های کم قدرت و پرقدرت کشور را در تامین برق با مشکل مواجه کرده است.

به گفته مقامات وزارت نیرو، مطمئنا برای ترغیب هر چه بیشتر بخش خصوصی به سرمایه‌ گذاری در نیروگاههای بادی و زیست توده اصلاح قیمت پایه خرید برق از این نیروگاهها مفید خواهد بود که هم اکنون اصلاح قیمت پایه خرید برق از نیروگاههای تجدید‌پذیر در حال بررسی است.

به هرحال قرار است که سهم تولید انرژی الکتریکی از منابع تجدید پذیر نسبت به کل تولید برق کشور تا پایان برنامه چهارم به یک درصد افزایش یابد که به نظرمی رسد که برای تحقق این امر باید مشوقهای بیشتری برای حضور بخش خصوصی درانرژی های تجدید پذیر فراهم کرد.

این امر مستلزم نصب نیروگاههایی با ظرفیت 500 مگاوات است. به گفته مقامات مسئول تحقق این هدف با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در بخش انرژی های نو، کاملا امکان پذیر است و هم اکنون افزون بر 128 مگاوات ظرفیت نیروگاهی نصب شده و قرارداد ایجاد 600 مگاوات نیروگاه بادی نیز با بخش خصوصی منعقد شده است.

از سوی دیگر، ایران از ظرفیتهای مناسبی در بخش منابع تجدید پذیر از جمله انرژی بادی، خورشیدی، نیروگاههای آبی کوچک تا زیر 10 مگاوات، ژئوترمال یا زمین گرمایی، جریانهای دریایی و جزر و مد، زیست توده و ضایعات زباله،‌ کشاورزی، دامی و گاز حاصل از تصفیه فاضلاب شهری برخوردار است که با برنامه ریزی مناسب می توان از این منابع برای تامین بخشی از انرژی الکتریکی مورد نیاز کشور استفاده کرد.

اطلاعات اولیه نشان می دهد که امکان تولید بیش از 10 هزار مگاوات انرژی الکتریکی با استفاده از باد در کشور وجود دارد، از سوی دیگر ایران در زمینه تولید توربینهای بادی نیز در منطقه خاورمیانه به عنوان کشوری پیشرو محسوب می شود و هم اکنون توان تولید توربین بادی با ظرفیت 660 کیلووات در کشور وجود دارد.

با برنامه ریزی های صورت گرفته، ظرف 2 سال آینده امکان تولید و نصب نخستین توربین بادی با ظرفیت بالای مگاوات در کشور فراهم شود. از سوی دیگر با اشاره به ظرفیت تابش نور خورشید به میزان متوسط روزانه 5 کیلووات ساعت بر متر مربع در 90 درصد مساحت کشور، این مساحت ‌سالانه بیش از 300 روز آفتاب خیلی موثر است و بر این اساس، در آینده نه چندان دور خورشید به عنوان یک منبع بزرگ تولید انرژی الکتریکی و حرارتی برای کشور محسوب خواهد شد.

از ژئوترمال یا گرمای داخل زمین به عنوان منبع تجدید پذیر دیگری برای تولید انرژی الکتریکی و حرارتی در کشور نام برده می شود که براساس مطالعات صورت گرفته، پتانسیل خوبی در این خصوص در کشور بخصوص در مناطق برخوردار از چشمه های آبگرم، وجود دارد و با فعالیتهای صورت گرفته در منطقه مشکین شهر به عنوان نقطه پایلوت، ظرفیت مناسبی برای راه اندازی نیروگاههای بخاری ایجاد شده است.

به گزارش مهر، براساس برنامه ریزی های صورت گرفته، اروپا و برخی دیگر ازکشورهای جهان تلاش می کنند تا سال 2020 سهم تولید انرژی از منابع تجدید پذیر را به 20 درصد افزایش دهند.تاکنون حدود 22 هزارمگاوات توربین بادی و بیش از 2 هزار و 500 مگاوات سامانه های خورشیدی برای تولید انرژی در آلمان نصب شده است.

در سالهای آینده استفاده از منابع تجدید پذیر برای تولید انرژی به دلیل پیشرفت فناوری، محدودیت استفاده از سوخت های فسیلی و نیز پایین بودن قیمت تمام شده، توسعه بیشتری خواهد یافت.

به گزارش مهر، توسعه استفاده از منابع تجدید پذیر برای تولید انرژی در ایران را نیزمی توان با توجه به مشکلات ناشی از خشکسالی و سایر شرایط اضطراری ازجمله سیل و زلزله ضروری خواند.

البته دولت باید حمایت بیشتری از سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه داشته باشد و مجلس نیز تامین اعتبار لازم برای خرید برق تولیدی از منابع تجدید پذیر را صورت دهد تا بتوان سهم انرژی های نو از تولید برق کشور را به یک درصد در پایان برنامه چهارم توسعه رساند.

کد خبر 761262

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha